Boşanmada “Karı-Koca” Rolü Bitse de “Anne Baba” Rolü Devam Eder

Boşanma

Evlilik gibi boşanma da bir süreçtir. Hiçbir çift evlenirken boşanmayı aklının ucundan bile geçirmez. Evlilikte karı koca rolleri, sorumluluklar, günlük hayattaki koşuşturmalar, stresli yaşamlar ve karşılıklı beklentilerin karşılanmaması vb neticesinde boşanma gibi istenmeyen bir durumla karşılaşılıyor. Her evlilik özeldir ve boşanma gerekçeleri de kendine özgü sebepleri içerir. Özellikle ebeveynli ailelerde boşanma kararında çocuklarda oluşan korku, kaygı ve üzüntü davranışları çocuğun bu duruma karşın farklı tepkiler göstermesine neden olabilir.

Çiftlerin unutmaması gereken en önemli durumun boşanmanın karı-koca arasında olduğudur. Anne ve babalığın boşanma sonrası da devam edeceği hep akılda tutulması gerekir.

Unutmayın sizin eşinizle çok ciddi sorunlarınız olabilir ama çocukların ne annesi ile ne de babasıyla sorunları vardır. Çocuk için dünyanın en güzeli kendi annesi, dünyanın en güçlüsü kendi babasıdır.

Bu nedenle anne babanın birbiriyle anne baba rolünde iyi iletişim içinde olmaları, çocuklarına karşı sevgi ve sıcaklık göstermeleri, onların boşanma sonrası duruma uyum göstermelerini kolaylaştıracaktır.

Boşanan Ebeveynlere Tavsiyeler

  • Artık Karı – koca olmasanız bile çocuklarınızdan dolayı görüşmek zorunda olan iki yetişkin olduğunuzun bilincinde olarak hareket etmelisiniz.
  • Boşanma sonrası süreçte daha bilinçli davranış sergilemek için uzman desteği ile ebeveynlik danışmanlığı alabilirsiniz.
  • Yaşadığınız bu zorlu süreç her ne kadar sizin yıpratıcı olsa da çocuklarınızın ihtiyaçlarını göz ardı etmemelisiniz.
  • Çocuğunuz için eşinizle uzlaşmaya açık ve bazı isteklerinizden feragat etmeye hazır olmalısınız.
  • Diğer ebeveynle yüz yüze konuşmakta zorlanıyorsanız, çocukların önünde tartışmak yerine mesaj, bir aracı ya da e-posta yoluyla iletişim kurabilirsiniz.
  • Çocuğunuzun yetişmesinde sizin kadar diğer ebeveynin de sorumluluğu olduğunu unutmamalısınız.
  • Velayeti sizde olsa bile diğer ebeveynin çocuk üzerindeki haklarına saygılı olmalısınız.
  • Çocuğun diğer ebeveynle ilişkisinden dolayı kendini suçlu hissetmesine sebep olacak söz ve davranışlardan uzak durmalısınız.
  • Ebeveynlerden birini kaybeden çocuk, diğerini de kaybetme kaygısı yaşayacaktır. Çocuğunuza ayrı yaşamanın onu terk etmek anlamına gelmediğini anlatmalısınız.

Boşanma sonrasında ebeveynler yaşadıkları suçluluk psikolojisiyle çocuğa aşırı ilgi gösterme çocuğa hayır dememe gibi yanlış tutum ve davranışlara yönelebiliyorlar; burada evlilik sürecindeki rutinin bozulmaması çocuğun gelişimi ve psikolojisi açısından önemli bir yer etmektedir. Boşanmış olsanız bile anne baba çocuğa karşı tutarlı davranış sergilemeye devam etmelidir.

Aile Danışmanı Okan BAL

Boşanma
Randevu ve Seans Bilgisi İçin Tıklayın
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96