Çocuk Terapisi, Çocuk Danışmanlığı
Çocuklar büyüme süreçlerinde gelişimsel, duygusal, davranışsal bazı sorunlar yaşayabilirler. Özellikle 2-6 yaş arasındaki bireyler bir sorun yaşadıklarında bunu davranışları ile belli ederler. Çocuklarda ortaya çıkan bu normal dışı davranışları aile her zaman adlandıramayabilir.
İşte bu noktada pedagoglar devreye girmektedirler. Aileler ve çocukları arasındaki iletişim köprüsü olarak ebeveynlere sorun ve çözüm bilgilendirmesi yapmaktadırlar.
Çocuk terapisi, çocukla birebir yapılan gerekli yerlerde aileden destek alınan daha çok oyun tabanlı olan bir süreçtir.
Çocukluk çağı yaşamın temel zamanıdır ve yetişkinlikte karşılaşılan bir çok problemin kaynağı çocukluktadır. 0-6 yaş döneminde sorunlara karşı, çözüme yönelik bir adım atılmadığında, başka sorunların da tetikleyicisi olabilir ve birey ergenlik sonrasında da yetişkinlik dönemlerinde daha büyük sorunlarla başa çıkmak zorunda kalabilir.
Sorunlar kronikleşmeden bir uzmana danışmak ve gerektiğinde terapi sürecine başlamak, çocuğun gelişimsel sürecini olumlu yönde destekleyecek daha mutlu ve uyumlu bir çocukluk geçirmesini sağlayacaktır. Bu da kişinin daha sağlıklı bir birey olmasına yardımcı olacaktır.
İlk görüşmede aile ile birlikte değerlendirmeye alınan çocuk, bireysel olarak terapi sürecine devam ederken, anne ve baba da dönemsel olarak işleyiş hakkında bilgilendirilmek ve çocuğu destekleyebileceği konular hakkında bilgilendirilmek üzere görüşmeye çağırılacaklardır.
Oyun Terapisi, çocuklarda en çok işe yarayan terapi yöntemidir. Çocuk Pedagoglar sıradan oyunlar oynamaz. Her oluşturulan oyunun mutlaka bir özel yanı ve iyileştirici etkisi bulunmaktadır. Çocuk ve terapist arasındaki güven kısmı arttıkça, oyun ile iletişim ve sorun çözme daha kolay olur. Eğer çocuğunuzla ilgili davranışsal, gelişimsel bir sorun gözlemliyorsanız lütfen gecikmeden bir uzmandan destek alın.
Pedagog Okan Bal