Bir İlişkiyi Bitirmeden Önce Kendinize Sormanız Gereken 7 Soru

Bir ilişkiyi bitirmeden önce kendinize sormanız gerekenler:

İlişkinizin bir noktasında “Acaba ayrılsak mı?” sorusu bütün korkutuculuğuyla üzerinize çökebilir. Hatta ilişkiniz, kafanızda bu soruyla sürekli test edilebilir. Partnerinizle sık sık tartışabilir, ortak hiçbir şeyiniz kalmamış gibi hissedebilir, hatta birbirinizden nefret etme noktasına gelebilirsiniz. Öyle ki, mutluluk tanımınız sadece partnerinizle kavga etmediğiniz anlara gerileyebilir. İlişkinizde bir sorun olduğunu hissedersiniz. Böyle zamanlarda kendinizi geçirdiğiniz uykusuz gecelerden birinde ilişkinizi analiz ederken bulabilirsiniz. Dilerseniz analizin sonuçlarını işin uzmanlarına bırakalım ve onların bir ilişkiyi bitirmeden önce kendinize sormanız gereken 7 sorusuna göz atalım.


1- İlişkilerinize nesnel bir bakış açısıyla mı bakıyorsunuz yoksa geçmişteki deneyimlerinize göre duygusal tepki mi veriyorsunuz?

Blueprint for a Lasting Marriage: How to Create Your Happily Ever After With More Intention, Less Work kitabının yazarı, ilişki koçu Lesli Doares bize şu tavsiyeyi veriyor: “Yaşamınızı değiştirecek ciddiyetteki kararlarınızı olayın yarattığı kaostan uzaklaşıp, zihnen berrak ve sakin olduğunuz bir zamanda verin.” Uzmanımızın önerisi: “İlişkinizi geriye dönerek gözden geçirin ve ilişkinizin ihtiyaç ve beklentilerinizin ne kadarını karşıladığı üzerine iyice düşünün.”

2- Partnerinizi sadece bir boşluğu doldurmak için mi bekliyordunuz?

Psikoterapist Rhonda Richards-Smith’e göre bütün duygusal ihtiyaçlarınızı partnerinizden karşılama beklentisi son derece sağlıksız ve adil olmayan bir yaklaşımdır. Uzmanımız: “Bir ilişkiyi sonlandırmadan önce, mutsuzluğunuz için partnerinizi suçlamayı bırakın ve önce kendi kişisel mutluluk durumunuzu gözden geçirin.” diyor. Uzmanımız ayrıca son çalışmalarda elde edilen bireysel benlik saygısı ve ilişki memnuniyeti arasındaki pozitif korelasyona dikkat çekiyor.

3- Mutlu olmak için neye ihtiyacınız var? Ve bunu ilişkinize getirebilmek için neler yapabilirsiniz?

‘The Marriage Restoration Project’in kurucusu ve ilişki terapisti Rabbi Shlomo Slatkins bize şöyle söylüyor: “İnsanların genel inancı onları iyi hissettirmeyen bir şeyi bırakmaları ve başka bir şey üzerinde devam etmeleri. Bu hakikat senin mutluluğunun başkalarından bağımsız olduğunu ifade eder, şayet mutluluğun başkalarına bağlıysa bu zaten gerçek mutluluk değildir.”

4- Bu ilişkide gerçekten mutlu musunuz yoksa daha mutlu olabilir miydiniz?

Bu sorunun yanıtı için Nortwestern Üniversitesi’nde klinik psikoloji alanında öğretim üyesi olan Michele Kerulis’e kulak verelim. Uzmanımız bu soruyu sorduğumuzda kendimizi zihnimizde yalnız olarak tasvir etmemizi öneriyor. Neler daha iyi olurdu ve neler şimdikinden daha zor olurdu? Ayrıca şunu da kendinize sorun: ‘Partnerinizle ilgili özlediğiniz şeyler var mı?’ Kendinizi sürekli yalnız hayal ediyor ve kendi başınıza bir şeyler yaptığınızda normalden daha mutlu hissediyorsanız bu ilişkiyi bitirmenin zamanı gelmiş olabilir.

5- Birlikte gelişmeye devam ediyor musunuz?

The Invitation to Love: Recognizing the Gift Despite Pain, Fear and Resistance kitabının yazarı ve eğitimci Darren Pierre bu sorunun ilişkilerdeki en zorlayıcı ve sancılı soru olduğunu söylüyor. Bu soruya yanıtınız hayır ise, ilişkiniz miyadını doldurmuş olabilir.

6- Partneriniz size bir şeyler katıyor mu yoksa sizden bir şeyler mi götürüyor?

Yaşam koçu Patricia Shaw bu soruya dürüstçe yanıt vermenin sizi zehirleyen bir ilişkiden kurtulmak adına önemli olduğunu ifade ediyor. Elinize boş bir sayfa alın ve tam ortasından ikiye bölün. Bir tarafına partnerinizin size kattıklarını diğer tarafına ise partnerinizin sizden götürdüğünü düşündüğünüz şeyleri yazın. Bu egzersiz size katılan ve sizden eksiltilen değerleri daha net görmenize yardımcı olacaktır.

7- Eğer çok sevdiğiniz bir oğlunuz ya da kızınız olsaydı şu andaki partneriniz gibi biriyle bir ilişki içinde olmasını ister miydiniz?

25 yıldan fazla zamandır çiftlerle çalışan terapist Gary Brown, bu sorunun ilişkinize dair güçlü bir gerçeklik kontrolü sağladığını söylüyor ve ekliyor: “Eğer çocuğunuzun böyle bir partnerle ilişki yaşamasını istemiyorsanız o halde siz neden böyle bir partnerle hala ilişki içindesiniz?”

Randevu ve Seans Bilgisi İçin Tıklayın
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96