Boşanma Çocuklara Nasıl Anlatılmalı?

Çocukların boşanmadan ne derece etkileneceği aslında anne babaların elinde.Çocuklara boşanmayı nasıl anlatmalıyız?

Boşanma süreci bir aile için hiç kolay değildir, özellikle de çocuklar için. Anne babaların boşanma öncesi en çok meşgul olduğu soru çocuklara bunu nasıl söyleyecekleridir.

Çocukların bu durumdan etkilenmeyeceğini düşünmek fazla iyimserlik olur. İçine doğduğu yaşantısı birdenbire değişecek, anne ve babası ayrı evlerde yaşamaya başlayacak, hayatlarında ilk kez anne ve babası arasında bir seçim yapmak durumunda kalacak. Üstelik bunların hepsi onun kontrolü ve etkisi dışındayken.

Çocukların boşanmadan ne derece etkileneceği aslında anne babaların elinde. Bunu, alışılan aile hayatına ve stresli hayat deneyimlerine veda olarak göstermek de sizin elinizde, yeni bir hayatın başlangıcı olarak tanıtmak da. Çocuklarla boşanmayı konuşurken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle listelemek mümkün:

1) Çocuklarınızla ne zaman ve nasıl konuşacağınıza ve onlara ne anlatacağınıza eşinizle birlikte karar verin. Genellikle boşanmayı eşlerden biri öneriyor, bu da o eşi kalbi kırık, yıpranmış taraf gibi gösterirken diğer eşi de suçlu konumuna düşürüyor. Çocukların ruh sağlığı için onlara anlatacağınız hikayenin bir bütün olması gerekiyor, çocuk hangi taraftan dinlerse dinlesin aynı şeyleri duymalı.

2) Çocuklarla birlikte konuşun. Eşlerin çocuklarla birlikte konuşması da oldukça önemli.  Çiftlerden birinin çocukları karşısına alıp diğer eş hakkında olumsuz şeyler söylememelidir. Her çocuğun bir anneye ve bir babaya ihtiyacı vardır, siz her ne kadar onun anne/babasının kötü bir insan olduğunu düşünseniz de çocuğunuz sizinle aynı fikirde olmayacaktır. Çocuklar sürekli karşı tarafı kötüleyen ebeveynler yerine güven verici şefkatli ebeveynler ister. Ayrıca anne ve baba arasındaki çekişmeler çocuğun ilerdeki evlilik yaşantısında da derin izler bırakır.

3) Çocuklarınızla konuşurken kendinizden “anne” ve “baba” olarak bahsedin, ve boşananların “karı” ve “koca” olduğunu vurgulayın. Çocuklar ne yaşanmış olursa olsun kendilerini güvende hissetmek isterler. Onlara “anne” ve “baba” rolünüzün hala devam ettiğini, yalnızca “karı” ve “koca” olarak yaşamaya son verdiğinizi anlatın.

4) Boşanma süreci ve görüşmeler boyunca suçlamadan, parmakla göstermekten ve sözlü saldırıdan uzak durun. Unutmayın, bu süreci sağlıklı geçirmenin anahtarı güvenilirliktir. Çocuğunuzun karşısına eşinizle birlikte çıkacaksınız, ve bu kararı ikiniz verdiniz. Birinizin diğerini kötülemesi çocuklar için zararlıdır. Çocuklarınız er ya da geç sizi ve eşinizi ayrı ayrı tanıyacak ve nasıl kişiler olduğunuza dair kendi kararını verecektir. Eşinizi kötü olarak tanıtmak yerine, çocuğunuza onu tanıması için fırsat verin.

5) Çocuklarınıza daha fazla sevgi, ilgi gösterin, onlara daha çok sarılın, kendilerini güvende hissetmelerini sağlayın. Hangi yaşta olursa olsun çocuklar ilgiye/sevgiye/şefkate muhtaçtırlar. Onlara ailede ne olursa olsun kendilerini her zaman seveceğinizi anlatın.

6) Çocuklarınıza, yakınındaki kişilerle(arkadaşları, bakıcıları, öğretmenleri vb.) daima iletişim halinde olacağınızı söyleyin. Onlara, boşandığınız zaman hayatlarından tamamen çıkmayacağınızı, hayatlarında ne olup bittiğinden daima haberdar olacağınızı anlatın.

7) Davranışlarınızı düzenli olarak kontrol edin. Boşanma sürecinde zaman zaman öz-eleştiri yapın. Özellikle çocuklarınızın yanındayken davranışlarınızı takip edin.  Tartışmacı mısınız? Olumsuz konuşmalar mı yapıyorsunuz? Karamsarlıklarınızdan onlara bahsediyor musunuz? Çok mu duygusal davranıyorsunuz? Unutmayın ki çocuklarınız sizin her zaman güçlü olmanızı ister. Yaşananlardan dolayı üzgün olmanızı anlayabilirler ancak onlardan destek beklemek,  eşiniz hakkında fikir almaya çalışmak son derece yanlıştır. Bu yüzden onun yanında güçlü olun ve ihtiyaç duyduğunuz desteği arkadaş çevrenizden sağlayın.

 

Sorunlarınızın Daha Sağlıklı Çözümü Adına Profesyonel Aile Danışmanlık Hizmeti

(Yüz-yüze veya Online Randevu) Alabilirsiniz.

psikolojik-danisma-ogrenci-danismanligi-randevual1-gaziantep

Randevu ve Seans Bilgisi İçin Tıklayın
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96